مقدمه چالش های مدیران مالی در کار
مدیریت یکی از سختترین و در عین حال آسانترین کارها در تجارت است. از نظر مردم، مدیران فقط دستور میدهند و کارها توسط کارگران یا کارمندان آنها انجام میشود.
اما مدیریت یک مجموعه بالاخص مجموعههایی که در عرصه اقتصاد فعالیت میکنند، یکی از چالش برانگیزترین کارهایی است که میتوان آنها را تجربه کرد. مدیران مالی مدیریت بخش مهم یک مجموعه یعنی مدیریت وجوه نقد و اموال آن را برعهده دارند. آنها در حین انجام وظایف خود ممکن است با چالشهایی مواجه شوند. در ادامه با چالش های مدیران مالی در کار بیشتر آشنا میشویم.
مدیر مالی کیست؟
مدیر مالی یکی از حیاتیترین سمتها در هر شغل و کسبوکاری است. وظیفه اصلی یک مدیر مالی مدیریت امور مالی شرکتها، برنامهریزی و سازماندهی این امور است. فردی که قرار است به عنوان مدیر مالی فعالیت کند، باید تخصص، تجربه و مهارت کافی در این زمینه داشته باشد.
اگر مدیر مالی از تخصص و مهارت کافی برخوردار نباشد، میتواند بهترین شرکتها را با شکست مواجه کند. در نتیجه یکی از عواملی که در موفقیت کسبوکارها نقش مهمی ایفا میکند، مدیر مالی است. البته چالش های مدیران مالی در کار تقریبا زیاد است، به طوری که کنترل و مدیریت آنها از عهده هر کسی ساخته نیست.
مهمترین وظایفی که یک مدیر مالی دارد چیست؟
وظیفه مدیر مالی را میتوان از اسم سمت او دانست. اما این افراد وظایف مهمتری هم دارند که نقش تعیینکنندهای در پیشرفت یا پسرفت یک مجموعه دارد.
به طور کلی یک مدیر مالی در سه امر مهم تصمیمگیری میکند: تصمیمگیری راجعبه سرمایهگذاریهای شرکت، تصمیمگیری راجعبه تامین مالی شرکت تصمیمگیری درباره تقسیم سود سهام به شکلی عادلانه. تصمیمگیری در هر یک از موارد بالا باید با توجه به اهداف شرکت صورت گیرد و ارزش شرکت را برای سهامداران بیشتر از قبل کند. در واقع مدیران مالی در یک مجموعه باید به دو سوال زیر پاسخ بدهند:
- در چه جاهایی سرمایهگذاری کنند تا ارزش سهام شرکت بالاتر برود؟
- چگونه منابع مالی را برای سرمایهگذاریهای شرکت تامین کنند؟
بدون شک در این راه، چالش های مدیران مالی بسیار زیاد خواهد بود. این چالشها تنها با مهارت و تخصص این افراد برطرف میشوند.
مهمترین چالش های مدیران مالی در کار چیست؟
تا اینجا متوجه شدیم که نقش مدیران مالی در شرکتها و مجموعههای مختلف چقدر حیاتی است. همین طور میتوان فهمید که سهامداران با توجه به وظایف مدیران مالی چه انتظاراتی از آنها دارند.
اکثر سهامداران شرکتها انتظار دارند مدیران مالی بر دانشهای روز در زمینه ابزارهای دیجیتال، تحلیل دادهها و مدیریت ریسک و خطر کاملا مسلط باشند.
همچنین آنها انتظار دارند مدیران مالی همیشه در تعامل با سهامداران و قانونگذاران باشند. بر همین اساس باید مهمترین چالش های مدیران مالی در کار را شناخت. در ادامه برخی از مهمترین چالشهایی را که مدیران مالی در کار با آنها مواجه میشوند با هم بررسی میکنیم.
از مهمترین چالشهای پیشروی مدیران مالی، استفاده از فناوریهای دیجیتال است. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نقش تعیینکننده آن در تجزیه و تحلیل دادهها مدیران مالی باید بیشتر از قبل به توسعه دانش فنی دیجیتال خود بپردازند. اخیرا دو فناوری بسیار مهم مطرحشده که مدیران مالی شرکتها باید با آنها آشنایی داشته باشند:
- فناوری بلاکچین که مجوز تبادل دادهها با دفتر کل غیرمتمرکز را میدهد. با استفاده از این فناوری میتوان نحوه گزارشگری و گزارشدهی شرکتها را دگرگون کرد.
- فناوریهای مربوط به اتوماسیون روباتیک که در کاهش هزینههای دفتری شرکتها نقش مهمی دارند.
یکی دیگر از اولویتهای شرکتها، تسلط به نرمافزارهای حسابداری و استفاده از آنها است. نرمافزارهای حسابداری در انواع مختلفی مثل نرمافزار حسابداری نیکان وجود دارند.
مدیران مالی با استفاده از آنها میتوانند امور مالی را دقیقتر و سریعتر بررسی کنند. با استفاده از فناوریهای دیجتال میتوان رقبای خود را در سطح جهانی تحلیل و بررسی کرد.
یکی دیگر از چالش های مدیران مالی در کار، تحلیل دادهها است. یکی از عوامل حیاتی برای پیشرفت شرکتها توانایی تحلیل دادهها است. یک مدیر مالی خبره باید دادههای مختلف را مطابق با اهداف شرکت دستهبندی و سپس تجزیه و تحلیل کند.
با تحلیل دادهها میتوان به نتایج ارزشمندی دست پیدا کرد که میتوان از آنها در مسیر افزایش رشد شرکت استفاده کرد.
یکی از قابلیتهای مهمی که یک مدیر مالی خبره باید داشتهباشد، مدیریت ریسک است. مدیران مالی نسبت به سهامداران و دیگر افراد باید در سطح بالاتری فکر کنند و ابعاد مختلف کارها را بسنجند.
مدیران مالی باید به موقع ریسک را تشخیص دهند و برای کنترل آن برنامهریزی کنند. مدیران مالی موظف هستند که با ریسکهای راهبردی و تجاری آشنا باشند و بتوانند با تحلیل درست، آنها را کنترل کنند.
یکی از مهمترین وظایف مدیران مالی نظارت دقیق بر امور مالی شرکتها است. آنها در روند نظارتی خود باید ذینفعان تجاری و قانونگذاران را تحلیل کنند و در تصمیمگیریهای خود منافع آنها را در نظر بگیرند. توانایی برقراری ارتباط به سهامداران و قانونگذاران یکی از ویژگیهای اصلی مدیران مالی است.
چگونه میتوان چالشها در کار را از بین برد؟
گفتیم که چالش های مدیران مالی در کار، یکی از معضلات این مدیران است که باید به خوبی با آنها مقابله کنند. مدیران مالی موفق میتوانند با توجه به نکات زیر با چالشهای خود هنگام کار مقابله کنند. مدیران مالی باید از فناوریها و نوآوریهای جدید در کار استفاده کنند.
همچنین آنها باید راهبردهای تجاری شرکت را طوری برنامهریزی کنند که با پویایی شرکت، نیازهای مشتریان و عوامل نظارتی سازگاری داشته باشد. مدیران مالی همچنین باید ریسکهای پیشروی شرکت در راهبردهای تجاری مختلف را به موقع شناسایی و کنترل کنند.
آنها همچنین میتوانند روابط خود را با کارمندان بهتر کنند و با بیان اهداف شرکت، کارمندان را از ای اهداف مطلع کنند. آشنایی کارمندان با اهداف شرکت باعث میشود تا هنگام چالشها انگیزه بیشتری داشتهباشند و بهتر عمل کنند.
جمعبندی
مدیریت مالی یکی از سمتهایی است که باید در هر کسبوکاری در نظر گرفتهشود. صاحبان سرمایه به تنهایی نمیتوانند تمام امور کسبوکار خود را مدیریت کنند، آنها برای مدیریت بخشهای مختلف پروژه باید از افراد متخصص و باتجربه کمک بگیرند. یک مدیر مالی باید با چالش های مدیران مالی در کار آشنا باشد.
مدیر مالی یک مجموعه اگر کار خود را به درستی انجام دهد میتواند خیلی زود آن مجموعه را به سوددهی برساند. وظیفه مدیران مالی بسیار حساس و سنگین است، زیرا این فرد بر تمام امور و منابع مالی شرکت نظارت دارد و باید آنها را کنترل کند. برآورد هزینهها، سرمایه و تشخیص سود یا ضرر را میتوان یکی از مهمترین و اصلیترین وظایف مدیران مالی دانست.