در پاسخ به سوال چرا حسابداری مهم است باید بگوییم که رسیدگی کردن به حسابها از گذشته تا کنون همیشه برای همه شغلها وجود داشته است. هر کسب و کاری در تلاش است تا به حسابهای خود رسیدگی کرده و خرج خود را متناسب با درآمدش تنظیم کند.
تفاوتی که حسابداران در گذشته و اکنون پیدا کردهاند این است که در گذشته حسابداران به صورت تجربی عمل میکردند اما اکنون افراد حسابداری را به صورت آکادمیک و در دانشگاهها مطالعه میکنند. بنابراین حسابداری این روزها تبدیل به یک علم شده است.
جوانان زیادی ممکن است قصد داشته باشند در رشته حسابداری تحصیل کرده و مشغول به کار شوند و ممکن است با چند سوال مهم در این راه مواجه شوند. حسابداری چه شغلی است؟ آیا حسابداری خوب است؟ آیا حسابداری سخت است؟ در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر به بررسی این رشته بپردازیم.
چرا حسابداری مهم است: تعریف حسابداری
برای شغل و رشته حسابداری تعریفهای زیادی ممکن است وجود داشته باشد. برای آن که متوجه شویم چرا حسابداری مهم است یک تعریفی کوتاه و ساده از حسابداری بیان میکنیم.
حسابداری، به گرد آوری اطلاعات مورد نیاز برای سرمایهگذاران، صاحبان مشاغل، دولتمردان و دیگر افراد است که از طریق این اطلاعات بتوانند تصمیمات متناسب با شغل خود بگیرند. از همین رو میتوان گفت که حسابداری یکی از رشتههایی است که جزئیات بسیاری را شامل میشود و نقش بسیار مهم و کاربردی در جامعه و در مشاغل دارد.
کسی که میخواهد در زمینه حسابداری فعالیت کند و حسابداری را به عنوان شغل خود انتخاب کند باید فردی دقیق، جزئی نگر و نکته بین باشد. البته به این معنی نیست که کسی که فاقد چنین ویژگیهایی است اصلا در این رشته موفق نشده و باید آن را کنار بگذارد، زیرا زمانی که افراد شروع میکنند این رشته را به صورت آکادمیک فرا بگیرند به آنها آموزشهای لازم داده خواهد شد.
چرا حسابداری مهم است: هدف از حسابداری چیست؟
برای آن که بفهمیم چرا حسابداری مهم است باید بدانیم که هدف از حسابداری چیست. حسابداری را برخی به عنوان زبان تجارت میشناسند و حسابداری را وسیلهای میدانند برای منتقل کردن اطلاعات مالی به صاحبان مشاغل، تا تصمیم گیریهای مهم انجام دهند.
اهداف اصلی حسابداری از قرار زیر است:
1. ثبت معاملات
اصلیترین نقشی که حسابداری دارد این است که از کلیه معاملات مالی یک تجارت سوابقی را به صورت منظم و دقیق حفظ کند. حفظ این سوابق بسیار مهم است و صاحبان کسب و کارها از طریق این سوابق است که میتوانند هر زمان که لازم باشد تصمیم گیریهای لازم را انجاد دهند. علاوه بر آن میتوانند معاملات پیشین خود را بازیابی و بررسی کنند.
2. بودجه بندی و برنامه ریزی
صاحبان کسب و کارها باید بتوانند بهگونهای برنامه ریزی و بودجه بندی کنند که منابع محدود خود را که شامل نیروی کار، ماشین آلات، سرمایه نقدی، تجهیزات و… میشود را به بهترین نحو برای رسیدن به اهداف خود تخصیص دهند.
بودجه بندی و برنامه ریزی به صاحبان مشاغل این امکان را میدهد که نیازهای خود را پیشبینی کرده و از پیش برنامه ریزی کنند که کدام منابع را به نیازهای خود اختصاص بدهند. این امر باعث میشود که بخشهای مختلف سازمان باهم هماهنگی داشته باشد.
3. تصمیم گیری
همانگونه که چندین بار تکرار کردیم حسابداری به فرایند تصمیم گیری صاحبان مشاغل کمک بسیار زیادی میکند. آنها از طریق حسابداری میتوانند سیاستهای لازم برای بهبود یافتن شغل خود اعمال کنند. به عنوان مثال برای قیمت نهایی محصول تصمیم گیری کنند، برای منابع مورد نیازی که تصمیم دارند اختصاص دهند تصمیم گیری کنند و… .
4. عملکرد شغلی
صاحبان کسب و کارها از طریق گزارشهایی که حسابدار ارائه میدهد میتوانند نحوه عملکرد خود را در آن شغل در دوره معینی که گذشت مشاهده کنند. تهیه گزارش مالی یک منبع معتبر برای ارزیابی و بررسی عملکرد است و از این طریق شخصی که صاحب یک کسب و کار است میتواند کارایی خود را ارزیابی و با رقبا مقایسه کند.
5. جایگاه مالی
پاسخ دیگری که میتوان به چرا حسابداری مهم است داد این است که زمانی که در پایان دوره حسابداری صدوتهای مالی تهیه میشود، وضعیت مالی آن تجارت روشن میگردد. این صورت مالی نشان میدهد که چه مقدار از منابع مصرف شده است، چه مقدار بودجه صرف شده است، سود و زیان و بدهیهای تجارت چه قدر است و… .
6. میزان نقدینگی
عمدهترین دلیلی که باعث میشود یک کسب و کار با شکست مواجه شود، نداشتن مدیریت در نقدینگی است. حسابداری نقش مهمی در میدیریت نقدینگی دارد. کسی که حسابداری خوانده باشد میتواند به صاحب تجارت کمک کند که نقدینگی خود را به درستی به موارد لازم اختصاص دهد و درواقع به او کمک کند آن را مدیریت نماید. این کار خطر ورشکستگی را کاهش خواهد داد.
7. الزامات قانونی
قانون صاحبان مشاغل را ملزم کرده است تا سوابق دقیق مالی معاملات خود را به ثبت کرده و این گزارشها را با سهامداران، مقامات مالیاتی و همچنین نهادهای نظارتی به اشتراک بگذارند. ثبت صورتهای مالی برای تشکیل پروندههای مالیاتی مستقیم و غیرمستقیم ضروری است.
چرا حسابداری مهم است: حسابداری چند نوع است؟
حسابداری ممکن است انواع مختلفی داشته باشد که در ادامه برخی از این انواع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
1. حسابداری مالی
شرکتها و کسب و کارها باید هر سال به صورت سالانه صورتهای مالی ایجاد کنند. از طریق این صورتهای سالانه کسانی که خارج از آن کسب و کار هستند مثل وام دهندگان، سرمایهگذاران، حسابرسان، سازمانهای دولتی، خریداران و… میتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کنند و تصمیم لازم را بگیرند. زمانی که به این طریق به صورت سالانه صورتهای مالی تهیه میشود، به آن حسابداری مالی میگویند.
2. حسابداری مدیریتی
حسابداری مدیریتی نیز شبیه به حسابداری مالی است اما دو استثنا مهم دارد:
اول آنکه، در حسابداری مدیریتی، حسابدار اقدام به تهیه گزارش یک ماهه یا سه ماهه میکند تا تیم مدیریتی از طریق این گزارش بتوانند تصمیم گیریهای لازم درمورد شیوه فعالیت خود را انجام دهند. علاوه بر آن، حسابداری مدیریتی جنبههای دیگری از حسابداری را در بر میگیرد از جمله بودجه بندی، پیشبینی و ابزارهای گوناگون تجزیه و تحلیل مالی. به عبارت کلی هرگونه اطلاعاتی که برای مدیریت مفید و کارآمد باشد در زیرشاخه این نوع حسابداری قرار میگیرد.
3. حسابداری مالیاتی
حسابدار اصولا به صاحب کسب و کار توصیههایی در خصوص استفاده حداکثری از اظهارنامه مالیاتی میدهد. به این امر حسابداری مالیاتی میگویند. حسابداری مالیاتی به وسیله سرویس درآمد داخلی تنظیم میگردد و سازمان امور مالیاتی براساس قانون، لازم است که از کد درآمد داخلی صاحب شغل پیروی کند.
به بیان بهتر حسابداری مالیاتی به این معنا است که صاحبان مشاغل مالیات را بیشتر از آنچه که در قانون تعیین شده و اداره امور مالیات را ملزم به دریافت میکند، پرداخت ننماید.
4. حسابداری هزینه
حسابداری هزینه زمانی به کار شما میآید که بخواهید تصمیم بگیرید آیا افزایش قیمت دهید یا خیر و یا آنکه به چه صورتی میتوانید حاشیه سود خود را افزایش دهید.
در حسابداری هزینه، به حسابداری مدیریتی نیاز است، زیرا مدیران میتوانند به وسیله گزارشهای حسابداری هزینه، در زمینه تجارت تصمیمگیریهای بهتری انجام دهند. البته عکس این جریان هم صادق است یعنی حسابداری مدیریتی به حسابداری هزینه نیاز دارد، زیرا در زمان تهیه ترازنامه، دادهها و اطلاعات هزینهگذاری نیاز است. همچنین لازم به ذکر است که از حسابداری هزینه میتوان برای کاهش بقا در حسابداری نیز استفاده کرد.
5. حسابداری اعتباری
در بررسی سوال چرا حسابداری مهم است باید حسابداری اعتباری را تعریف کنیم. حسابداری اعتباری به تجزیه و تحلیل تمامی صورتحسابها و بدهیهای پرداخت نشده یک شرکت، و کسب اطمینان از این که پول نقد شرکت به صورت پیوسته در پرداخت کردن هزینههای آنها استفاده نشده است گفته میشود.