مقدمه 4 روش تضمینی برای بهبود نقدینگی و قیمت گذاری
یکی از عوامل موثر در پیشرفت کسبوکارهای مختلف جریان نقدینگی آن کسبوکار است. همچنین عامل دیگری به نام قیمت گذاری وجود دارد که تاثیر مستقیمی روی فروش و سود شرکتها دارد.
صاحبان سرمایه همیشه به دنبال راهکارهایی هستند که بتوانند نقدینگی و قیمت گذاری محصولات خود را بهبود دهند. در ادامه به بررسی 4 روش تضمینی برای بهبود نقدینگی و قیمت گذاری خواهیم پرداخت.
نقدینگی چیست؟
ابتدا باید با مفهوم نقدینگی بیشتر آشنا شویم. نقدینگی به مجموع پول و شبهپولهایی که یک مجموعه دارد گفته میشود. بهبود جریان نقدینگی شرکتها یکی از عوامل مهم در موفقیت آنها است.
شرکتها باید در دورههای منظم جریان نقدینگی خود را ردیابی و صعودی یا نزولی بودن آن را تعیین کنند. اگر جریان نقدینگی شرکتی صعودی باشد، آن شرکت میتواند معاملات بیشتری به پشتوانه این نقدینگی انجام دهد.
اما اگر جریان نقدینگی شرکتی نزولی باشد، ابتدا باید مسائل مالی شرکت را برطرف کرده و سپس به فکر افزایش و بهبود معاملات افتاد. در ردیابی جریان نقدینگی میتوان از نرمافزارهای حسابداری نظیر نرمافزار حسابداری نیکان کمک گرفت.
قیمت گذاری چیست و چرا اهمیت دارد؟
مفهوم قیمت گذاری از اسم ان پیدا است. قیمت گذاری فرآیندی است که طی آن محصولات یا خدمات یک مجموعه ارزشیابی میشوند. مثال واضحتر به این صورت است که شما شرکت ارائهدهنده خدمات آرایشی و زیبایی دارید،
وقتی یک مشتری به مجموعه شما بیاید اولین سوال او درباره نحوه قیمت گذاری خدمات شما است. این یعنی قیمت گذاری در افزایش فروش و سود کسبوکارها تاثیری مستقیم دارد.
قانون قیمت گذاری محصولات یکی از مفاهیم مهم در علم حسابداری است که تاثیری مستقیم روی افزایش درآمد شرکتها دارد. همان طور که در مثال گفتیم، اولین مساله قابل توجه در خرید یک محصول قیمت آن است.
هیچ خدمات یا محصولی نیست که در انحصار یک شرکت خاص باشد، در نتیجه مشتریان یک محدوده قیمت از این محصول دارند و قیمت گذاری شما مشخص میکند خرید آنها به صرفه هست یا خیر. با بهبود نقدینگی و قیمت گذاری محصولات میتوان علاوهبر افزایش درآمد، پشتوانه مالی شرکت را نیز تقویت کرد. حساسیت فرآیند قیمت گذاری به قدری بالا است که ذرهای اشتباه در آن میتواند یک کسبوکار را نابود کند.
چگونه باید قیمت گذاری کرد؟
قطعا برای نظارت بر فرآیند قیمت گذاری قانونهایی وجود دارد. اما شرکتها باید قبل از هر قیمت گذاری به چند سوال اساسی پاسخ بدهند:
- آیا قیمتی که برای محصول یا خدمات خود در نظر گرفتهاید، با ویژگیها و قابلیتهای آن همخوانی دارد؟
- چه زمانی باید قیمت محصول یا خدمات خود را افزایش یا کاهش دهید؟
- چه زمانی باید محصول و خدمات خود را با قیمت کمتر بفروشید؟
- تغییر قیمت محصول یا خدمات شما چه تاثیری در بازار میگذارد؟
شرکتها با پاسخ به این سوالات میتوانند در بهبود نقدینگی و قیمت گذاری بهتر عمل کنند. شرکتها پس از پاسخ به این سوالات باید راهکار خود برای قیمت گذاری را مشخص کنند. به صورت کلی 4 روش برای قیمت گذاری محصول وجود دارد:
- قیمت گذاری محصول بر اساس هزینه تمامشده برای تولید آن
- قیمت گذاری محصول بر اساس میزان تقاضا برای آن محصول
- قیمت گذاری محصولات بر اساس رقابت با دیگر شرکتهایی که محصول مشابه را تولید میکنند.
هر کدام از این روشها خصوصیات مربوط به خود را دارند که باید شرکتها تمام جوانب مربوط را در نظر بگیرند. برای مثال قیمت گذاری بر اساس رقابت با سایر شرکتهای تولیدکننده روش خوبی است، چرا که مشتریان قبل از خرید یک محصول قیمت محصولات مشابه آن را بررسی میکنند.
سپس محصولی را خریداری میکنند که علاوهبر قیمت منصفانه، قابلیتهای بیشتری هم ارائه کند. در نتیجه بهبود نقدینگی و قیمت گذاری میتواند درآمد شرکت شما را افزایش دهد و فروش شما را چندبرابر کند.
روشهای بهبود نقدینگی و قیمت گذاری
تا اینجا دانستیم که نقدینگی و قیمت گذاری محصولات در یک شرکت، از عوامل مهمی هستند که حیات آن شرکت تا حدود زیادی به آنها وابسته است. اما نکته مهم این است که میتوان با استفاده از روشهایی باعث بهبود نقدینگی و قیمت گذاری محصولات شد.
قیمت گذاری محصولات یک شرکت باید بر اساس سه عامل میزان تقاضا برای محصول، رقابت و قیمت تمامشده برای تولید محصول صورت بگیرد. در ادامه 4 روش تضمینی برای بهبود نقدینگی و قیمت گذاری به شما ارائه میکنیم.
1. روش اول: محاسبه و تعیین حاشیه سود ناخالص
سود ناخالص یک شرکت از عوامل مهمی است که عموما نادیده گرفته میشود. اگر سود ناخالص شرکتها را محاسبه کنیم، بدون شک درآمد آنها بیشتر خواهد شد. یک کسبوکار زمانی موفق عمل میکند که بتواند با تعیین و محاسبه حاشیه سود ناخالص خود، قیمت گذاری محصولات را طوری انتخاب کند که بتواند تمام هزینههای کسبوکار خود را پوشش دهد. با محاسبه سود ناخالص شما میدانید که کی و چه اندازه باید قیمت محصولات خود را افزایش یا کاهش دهید.
2. روش دوم: بهایابی کار
بهایابی کارها یکی از عناصر تعیینکننده در کسبوکارهای مختلف است. کسبوکارها با بهایابی کارهای خود میتوانند بهترین قیمت گذاری را برای محصولات خود ارائه دهند. در توضیحی سادهتر بهایابی به این معنا است که شما میزان فعالیت و زحمت کارمندان خود برای تولید یک محصول را اندازه میگیرید.
سپس محاسبه میکنید آیا حقوقی که به آنها پرداخت میکنید منصفانه است یا خیر. در نهایت با توجه به بهایابی شغلی، قیمت گذاری را طوری انجام میدهید منجر به افزایش درآمد شما شود.
3. روش سوم: بهایابی صحیح از نیروی کار
همان طور که در روش قبل توضیح دادیم، با بهایابی صحیح از نیروی کار و میزان فعالیت آنها میتوانید قیمت گذاری را طوری تعیین کنید که سود ناخالص مدنظر خود را کسب کنید. با بهایابی تمام هزینههایی که برای تولید یک محصول یا خدمات صرف میشود را اندازه میگیرید و سپس با توجه به هزینه تمامشده قیمت محصول یا خدمات را تعیین میکنید.
4. روش چهارم: ارزیابی نوع قیمت گذاری
کسبوکارهای مختلف باید پس از تعیین سود ناخالص و محاسبه بهایابی کار و نیروی کار خود باید مدل قیمت گذاری محصولات خود را مشخص کنند. سپس با ارزیابی مدل قیمت گذاری محصولات خود، ببینند آیا قیمتی که برای محصول تعیین شده درست است و آنها را به سود ناخالص مدنظرشان میرساند یا نه. به طور کلی 4 مدل قیمت گذاری وجود دارد:
- مبتنی بر ارزش محصول
- مبتنی بر حقالزحمه ثابت
- مبتنی بر زمان و مواد صرفشده برای تولید محصول
- مبتنی بر نقطه عطف
با بازبینی گزارشهای مدیریتی میتوان مدل قیمت گذاری را مشخص و سپس کارآیی آن مدل را سنجید.
جمعبندی بهبود نقدینگی و قیمت گذاری
نقدینگی یک شرکت پشتوانهای برای سرمایهگذاری و معاملات تجاری آینده آن شرکت است. قیمت گذاری محصولات هم از عواملی است که نمیتوان از تاثیر مستقیم آن بر فروش محصولات چشمپوشی کرد.
صاحبان سرمایه و شرکتها به دنبال راههایی هستند تا بتوانند این دو عامل را کنترل و بهبود بخشند. بهبود نقدینگی و قیمت گذاری میتواند شرکتها را از ورشکستگی نجات دهد.